Kruipruimte isoleren, dit is wat je erover moet weten
Wist je dat je met kruipruimte isoleren je gemiddeld 10 tot 15% op je energierekening kunt besparen? Naast dat het heel leuk geld besparen is, is zo’n warme vloer lekker voor de voeten en koelt het binnen in je huis een stuk sneller af. Hoe je kruipruimte isoleren het best doet hangt helemaal af van de eventuele vochtproblemen en hoe toegankelijk de kruipruimte is.
Hoe gaat kruipruimte isoleren in z’n werk?
Besluit je voor kruipruimte isoleren dan zijn er doorgaan twee mogelijkheden om dat te doen. Dit is door het isoleren van de vloer, vloerisolatie, of het isoleren van de bodem, bodemisolatie. Overigens is het ook mogelijk om deze twee type isolatie te combineren met elkaar. Dat is natuurlijk de ideale manier van isoleren en zorgt voor een extra effect om warmte binnen het huis te houden en geen last te krijgen van vochtproblemen.
Is de kruipruimte voldoende toegankelijk overweeg dan de keuze voor vloerisolatie
Voor vloerisolatie is het noodzakelijk dat de kruipruimte voldoende toegankelijk is. Dat is toegankelijk vanaf ongeveer 45 centimeter. Je moet met dit type kruipruimte isoleren dus echt in de ruimte kunnen kruipen om isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen. Groot voordeel van vloerisolatie is dat de vloer zelf geïsoleerd is en er daardoor geen contact is tussen vloer en de vochtige lucht die zich in de kruipruimte bevindt.
Welk isolatiemateriaal gebruik je voor vloerisolatie?
Als je besluit voor vloerisolatie dan wordt speciaal isolatiemateriaal aangebracht tegen het plafond van de kruipruimte. Je kunt bij isolatiemateriaal denken aan PUR of EPS. Maar ook isolatiedekens zoals glaswol en rotswol zijn zeer effectief. Ze zijn meestal voorzien van dampschermen waarbij vocht niet kan condenseren bij de vloer. Overigens kruipruimte isoleren met isolatiemateriaal PUR of Icynene (isolatieschuimen) komt meer voor. Het is de goedkoopste isolatiemethode en sneller en makkelijker aan te brengen dan ander isolatiemateriaal.
Kruipruimte die niet toegankelijk is?
Kan je jezelf niet manoeuvreren in de kruipruimte en wil je toch isolatie hebben overweeg dan bodemisolatie. Dit is een licht isolatiemateriaal dit goed geschikt is voor kruipruimte isoleren wat niet toegankelijk is. Overigens is bodemisolatie wel minder rendabel dan vloerisolatie, omdat de benedenvloer niet goed wordt geïsoleerd en er warmteverlies optreedt.
Welk isolatiemateriaal gebruik je voor bodemisolatie?
Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte wordt voornamelijk isolatiechips, korrels of schelpen gebruikt. Is er een hoog grondwaterpeil dan blijft dit isolatiemateriaal gewoon z’n werk doen. Dit gaat namelijk drijven op grondwater, maar blijft de afsluitende werking behouden. Daardoor kan het vocht tegen de vloer van het huis niet condenseren.
Wat is de beste methode om je kruipruimte te isoleren?
Het isoleren van je kruipruimte ligt volkomen aan je eigen situatie. Zodra de kruipruimte minder toegankelijk is dan is bodemisolatie de beste optie en een zeer interessante keuze. Is de
kruipruimte daarentegen wel toegankelijk dan is vloerisolatie een goede keuze om te overwegen. Overigens kan je beide methodes ook goed combineren om nog meer resultaat uit de isolatie te halen en zodoende nog meer geld te besparen.