Meubelplan en vlekkenplan: Hand in hand
Een vlekkenplan is een schematische indeling van een pand waarbij de afdelingen en de functies van de afdelingen worden ingedeeld. Dit wordt op basis van de wensen van de klant gedaan en op basis van de onderlinge relaties tussen afdelingen. Daarnaast wordt ook met andere factoren rekening gehouden zoals de beschikbare oppervlakten. Vooral als een pand nog leeg staat of als er nog veel ruimte is voor verplaatsing, is het maken van een vlekkenplan meestal een van de eerste stappen die worden genomen. Een plattegrond krijgt na het maken van een vlekkenplan een betekenis. Naast een vlekkenplan bestaat ook een meubelplan. Maar wat is een meubelplan en wat is het verschil tussen een meubelplan en vlekkenplan?
Wat is een meubelplan?
Het inrichten van een pand of huis kan voor bepaalde mensen een aangename activiteit zijn. Maar het kan ook zo zijn dat iemand het als een lastige activiteit ervaart als die niet weet hoe die optimaal gebruik kan maken van de beschikbare ruimte. Een meubelplan kan hierbij helpen. In zo een plan zijn kan in een opslag gezien worden waar de meubels geplaatst moeten worden in een bepaalde ruimte. Het wordt voor een compleet beeld aangeraden om een verlichtingsplan mee te nemen bij het maken van een meubelplan. Meestal zorgt een combinatie van deze twee plannen voor het beste resultaat.
Wat is het verschil tussen een meubelplan en vlekkenplan?
Een vlekkenplan wordt gemaakt voordat een meubelplan wordt gemaakt. Eerst moet natuurlijk bepaald worden welke ruimte waarvoor dient en hoeveel personen zich zullen bevinden in een ruimte of afdeling. Gebaseerd hierop kan bepaald worden welke meubels en hoeveel meubels er moeten worden ingedeeld. Hierop volgt het meubelplan. Na het maken van een meubelplan is het duidelijk welke meubels en hoeveel meubels er ingekocht moeten worden. Vooral als een budget is opgesteld, is een meubelplan een ideaal hulpmiddel om aan dit budget te voldoen.