Vloerverwarming tegen de kou
Een vloerverwarming is, wat de naam al zegt, een verwarming die in de vloer is gebouwd. In veel nieuwbouwhuizen wordt dit automatisch ingebouwd. In al bestaande huizen is het lastiger om een verwarming in de vloer aan te leggen. Wanneer het winter is en koud buiten, is het heerlijk om thuis te komen in een warm huis. Als je vaak op sokken in huis loopt, is het niet fijn als de vloer dan koud is. Hiervoor is een verwarming in de vloer ideaal. Je voeten zijn op deze manier lekker warm en de ruimte wordt verwarmd zonder dat er onsierlijke radiatoren in de kamer staan.
Watergedragen vloerverwarmingen
In huizen wordt voornamelijk gebruik gemaakt van watergedragen vloerverwarmingen en elektrische vloerverwarmingen. Een CV-vloerverwarming is een watergedragen vloerverwarming. Bij deze verwarming wordt gebruik gemaakt van verwarmingsbuizen die in de vloer zijn verwerkt. De buizen kunnen worden aangesloten op een CV-installatie, stadsverwarming of zelfs een waterpomp. Warm water stroomt vanuit de warmtebron naar de verdeler die vervolgens het water door de buizen laat lopen. In tegenstelling tot normale radiatoren, maken watergedragen vloerverwarmingen gebruik van relatief lage temperaturen die tussen de 30/40 graden Celsius liggen. Dit komt omdat vloerverwarmingen over de gehele oppervlakte van de vloer liggen en dus een veel groter oppervlak hebben dat de traditionele radiator. Het warme water in de verwarmingsbuizen in de vloer geeft warmte af aan de vloer die vervolgens doorstraalt in de kamer. Het systeem ligt in een spiraalvorm zodat het koude water kan worden afgevoerd zonder dat de vloer koud wordt.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarmingen werken, zoals de naam zegt, op elektriciteit. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo heb je de elektrische mat. Dit is een mat die rechtstreeks met tegellijm of egaline kan worden aangebracht onder een al bestaande tegelvloer. Deze matten zijn ongeveer 4 mm dun en liggen vrijwel direct onder het vloeroppervlak. Ook zijn er elektrische dekvloerkabels. Deze kabels zijn zo’n 5 tot 8 mm dik en worden in de vloer gelegd. De afstand tussen de kabel kan zelf worden bepaald, net zoals het vermogen. Een elektrische dekvloerkabel wordt vooral gebruikt in cementen vloeren. Daarnaast is er nog een verwarmingsfolie. Deze wordt vaak gebruikt als bijverwarming naast een hoofdverwarming. De folie is flinterdun en direct toepasbaar onder houten, parket of laminaat vloeren.
Geschiedenis
De Romeinen hadden vroeger al een verwarming in de vloer. De vloer werd hierbij door middel van hete lucht verwarmd. De vloerverwarming in het Romeinse Rijk werd een ‘hypocausta’ genoemd. Over het algemeen kwamen ruimtes met een verwarmde vloer voor in thermen en badplaatsen, maar later ook in private woningen. Onder de gehele vloer was een holle ruimte met een centrale vuurplaats. In de hoeken van de ruimte waren vier schoorstenen die de lucht afvoerden. De verwarming werkte op het fenomeen dat hete lucht opstijgt. De hete lucht die van het vuur afkwam, verspreidde zich over de holle ruimte. Hierbij werd de warmte afgegeven aan het plafond van de holle ruimte, oftewel de vloer van de ruimte erboven. In Korea werd zo’n zelfde soort systeem gebruikt. Hierbij werd echter vaak gebruik gemaakt van het vuur uit de keuken. Tot voor kort werd het nog gebruikt in luxere huizen in Azië.