Welke keurmerken zijn van belang als je een donzen dekbed koopt?
Een donzen dekbed wordt gevuld met dierlijk materiaal. Bijvoorbeeld met eenden- of ganzendons of een mengsel van de twee donssoorten. Maar hoe weet je zeker dat het donzen dekbed is gevuld met eenden- of met ganzendons en of het dons op een diervriendelijke manier is vergaard? Gelukkig zijn er een hoop etiketten en keurmerken die je meer duidelijkheid verschaffen over de kwaliteit van het dekbed. Wij zetten ze in dit blog voor jou op een rijtje.
RDS en Downpass keurmerken
Een donzen dekbed kan voorzien zijn van de keurmerken RDS en/of Downpass. Deze keurmerken geven aan dat het dekbed met zo min mogelijk dierenleed is geproduceerd. Bij dekbedden met ontbrekende keurmerken is het dons afkomstig van dieren die levend worden geplukt en vaak ook onder dwang worden gevoed. Dan spreken we over dierenleed. Een dekbed met een Responsible Down Standard en/of een Downpass keurmerk bevatten dierlijke producten die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de vleesindustrie. Waar het dons en de veren niet worden gebruikt.
Oeko-Tex keurmerk op een donzen dekbed
Het Oeko-Tex keurmerk kan op zowel een donzen dekbed als andere dekbedden aanwezig zijn en dit keurmerk geeft aan of het donzen dekbed schadelijke stoffen bevat en zo ja, hoeveel procent het dekbed uit schadelijke stoffen bestaat. Een donzen dekbed is nooit 100% volledig van dons gemaakt. Dat is ook niet mogelijk. Dan is het prettig om te weten dat het dekbed geen schadelijke stoffen bevat.
Nomite keurmerk
Het Nomite keurmerk is van belang voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Met het Nomite keurmerk wordt aangegeven dat de tijk zo fijn geweven is dat huisstofmijt er niet of minder goed doorheen komt. Overigens is het donzen dekbed met dit keurmerk niet alleen voor mensen die allergisch zijn, maar ook voor gebruikers die het geen fris idee vinden dat huisstofmijt in het dekbed aanwezig kan zijn.
Downafresh greenline keurmerk op een donzen dekbed
Het Downafresh greenline keurmerk geeft aan dat een dekbed natuurvriendelijk is geproduceerd. Dit heeft niets te maken met het dierenleed dat tijdens het produceren van het benodigde materiaal is ontstaan, maar meer of het proces van produceren milieuvriendelijk is. Het keurmerk voldoet ook aan de EN 12934 norm en garandeert ook de kwaliteit en de hygiëne van het gebruikte dons en de veren van eenden en/of ganzen.
EN 12934 norm en etiket
De spelregels voor het produceren en verkopen van een donzen dekbed zijn volgens de EN 12934 norm opgesteld. Het dekbed wordt dan ook voorzien van een EN 12934 etiket waarop te lezen is uit hoeveel dons het dekbed bestaat en of het dekbed gevuld is met het dons dat van eenden of van ganzen afkomstig is. Of dat het dekbed met het dons en de veren van beide dieren is gevuld. In combinatie met dit etiket vind je vaak ook een bevestiging van een testinstituut die het etiket hebben gecontroleerd en goedgekeurd. Zo weet je zeker dat de informatie op het etiket klopt.